De beste Nederlandse en Belgische SF, Fantasy en Horror van 2020

Home » Over ons

Over ons

Edge Zero is een initiatief van Peter Kaptein en Mike Jansen om de beste, meest spraakmakende en interessante verhalen van 2017 van Nederlandstalige schrijvers onder de aandacht van een zo groot mogelijk publiek te brengen. (Wat, geen ‘edgy’ meer? Nee, geen edgy meer. Dat woord bestond alleen maar omdat we EdgeZero een mooie titel vonden. Kijk maar uit, anders verzinnen we een ander ‘woord’ waaraan verhalen moeten voldoen…)

Maximale zichtbaarheid

De gekozen verhalen zullen via de volgende media beschikbaar worden gesteld aan het publiek:

  1. Online, op www.edge-zero.com.
  2. In eboekformaat, o.a. via Smashwords, Amazon, Google Play en het Kobo platform.
  3. Als softcover paperback

De papieren versies zullen worden aangeboden aan de bibliotheken in Nederland en België. Het papieren boek zal verder aan verschillende toonaangevende recensieplatformen worden aangeboden.

Via social media zullen we proberen elke auteur die in de bundel en op EDGE.ZERO te vinden is, extra exposure te geven.

 

Voorwaarden

Wil je meer weten over het hoe en wat en wanneer? Lees dan de voorwaarden en de aansluitende FAQ.

 

De eerste Nederlandstalige online-bundel die betaalt

Er is een terechte discussie gaande dat schrijvers betaald zouden moeten worden voor hun werk.

Daarom biedt EDGE.ZERO de geselecteerde auteurs ten minste één cent per woord voor het –niet exclusief- plaatsen van hun werk. Daarmee is EDGE.ZERO de eerste Nederlandstalige online-bundel die voor genre-werk daadwerkelijk betaalt.

 

Het team (tot nu):

Over smaak valt niet te twisten, dus we hebben een team van ervaren lezers en genre-kenners verzameld die alle binnenkomende verhalen zullen beoordelen. Buiten een aantal kernleden wordt aan dit team elk jaar een wisselende groep kenners toegevoegd om tenminste een tiental juryleden te hebben.

En natuurlijk hebben we ook dit jaar weer een ambassadeur die bepaalt of verhalen die in bij ons niet bekende publicaties zijn verschenen in het voorgaande jaar wel genre zijn.

Het selectieproces

Alle binnenkomende verhalen krijgen een nummer toegekend. Dat wordt ook teruggemeld aan de auteur. Dit nummer is het enige dat op de edge-zero site wordt geplaatst om de auteur te informeren dat het verhaal is afgewezen of dat het naar de volgende ronde gaat.

De binnenkomende verhalen worden door alle slush-lezers bekeken, waarbij in de eerste ronde gemiddeld zo’n 3 pagina’s per verhaal worden gelezen (bij interesse staat het de slushlezer vrij verder te lezen, natuurlijk.) Uit de totale lijst zal zo’n 30% doorgaan naar een longlist, 70% valt hier al af. De verhalen in de longlist worden wederom door alle slush-lezers bekeken, maar nu volledig gelezen.

Uit de longlist zal uiteindelijk een shortlist ontstaan met een rangorde, waarvan tussen 10 en 20 verhalen geselecteerd worden.

 

Geldzaken

Het is de intentie van de organisatie deze bundels een jaarlijks fenomeen te maken. Daarvoor is wel financiering nodig. Voor het eerste jaar was dat allemaal geregeld, Peter Kaptein sponsorde het leeuwendeel van de kosten.

Edge-zero.com heeft een donatie-knop en mogelijkheden geld over te maken naar een gereserveerde bankrekening. Opbrengsten uit eboekverkoop en papieren bundels vloeien direct naar deze bankrekening om ook alle volgende jaren de schrijvers een professioneel platform te bieden, hopelijk dan met hogere betaling per woord, want het is wel het streven de schrijvers goed te betalen voor hun werk.

 

Ik ben het er niet mee eens! Om redenen!

Vragen, opmerkingen, klachten, bezwaren en wat je voor de rest kwijt wil aan de organisatie kan naar slush@edge-zero.com worden gestuurd.

Besef wel, Edge Zero is geen democratie. Vragen staat vrij, maar beslissingen over het reilen en zeilen van de organisatie ligt bij Mike Jansen met eventuele input van de jury.