De beste Nederlandse en Belgische SF, Fantasy en Horror van 2017

Home » Wedstrijd » Uitslagen archief 2017

Uitslagen archief 2017

laatste update: 15 december 2018, 21:30

Uitslag publieksstemming

De einduitslag:

De laatste drie auteurs bezetten twee 2de plekken en natuurlijk eenmaal de 1ste plek.

 

1. Fragmenten – Sophia Drenth – Winnaar Edge.Zero 2017

 • Uitstekende opbouw van twee levenslijnen die elkaar constant kruisen, alleen niet in de juiste richting. Doet me ietsje denken aan verhalen zoals bijvoorbeeld verteld in Doctor Who, maar dit verhaal werkt prima op zich, met een puike climax die alles mooi samenbrengt.
 • Prachtig geschreven, gevoelig, ontroerend, gewoonweg een pareltje.
 • Toeval, synchroniciteit of beiden: twee verhalen in de EdgeZero 2017 editie gaan over tijdreizen, en beide verhalen stellen dat een persoon een knooppunt, een ankerpunt kan zijn voor tijdreizigers. Een gegeven dat bepaalt waar en wanneer je in de tijdlijn terechtkomt. Andere overeenkomsten: beide verhalen stellen een relatie centraal, en beide verhalen zijn goed geschreven. Sophia Drenth heeft een mooie, bij tijd en wijlen droge, cynische stijl die ik erg waardeer. Haar tijdreisverhaal deed me erg denken aan The Once and Future King, van T.H. White. En dan met name de slotscènes waarin de achterstevoren levende Merlijn een oude Arthur opzoekt.
 • Mooi, perfect verhaal. De wat gedragen stijl past bij de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. De hoofdpersoon voelt levend aan. Omdat de gevoelens helemaal kloppen, stoort het niet dat je de brokjes informatie over wat er aan de hand is pas in de loop van het verhaal krijgt. Het boeit gewoon omdat je meeleeft. Het einde is verrassend, maar mooi en passend. Zorgvuldige, sfeervolle topper.
 • Zat ik op het eind van dit verhaal toch met tranen in m’n ogen. Dat gebeurt nou niet echt veel. Mijn nummer 1, met stip.
 • Ik was al fan van Bloedwetten en ik volg de ontwikkelingen met ‘Madame’ op de voet, dus voor mij was dit verhaal smullen. Ik vond meer verhalen goed, maar je bent fan of je bent het niet.
 • Heerlijke stijl, alles tot in de puntjes verzorgd, goeie sfeer en de melancholie die ik van tijd en setting verwacht. Mooi, mooi, mooi.
 • Wat een droevig en toch mooi verhaal. Alle emoties kwamen wel zo’n beetje langs. Knap in zo’n kort stuk.

2. Tegenpolen – Debby Willems

 • Prachtig verhaal van goed tegen kwaad, hemel tegen hel, waarbij je meekijkt met de hel. Leuk om te zien hoe makkelijk de hoofdpersoon omgaat met het idee dat hij in de hel is gekomen en hoe hij aan het einde krijgt wat hij wil.
 • De auteur geeft een originele invulling aan het hiernamaals. Het verhaal had een goed doordacht en verrassend einde.
 • Dit verhaal verdient wat mij betreft de derde plek om een drietal redenen. Ten eerste omdat dit het verhaal was dat mij meteen wist te pakken en me tot het einde in zijn greep hield. En dat is iets dat niet veel verhalen weten te doen. Ten tweede, ik zal het toegeven, trok dit verhaal mij vanwege de setting: net als in mijn eigen korte verhaal, “De Beste Bedoelingen” speelt ook dit verhaal zich af in een hiernamaals, en wordt er ook in dit verhaal gestreden om zieltjes. Maar waar mijn hoofdpersoon kampt met gevoelens van onvrede over de rol die hij vervult, stort Willems’ protagonist zich met volle overgave op zijn pasverworven missie. Ten derde weet Willems een zwartgallig humoristische setting met tamelijk laconieke en ludieke personages toch het nodige gewicht en een ernstig conflict mee te geven, zonder dat daarbij de balans zoek raakt. Knap gedaan.
 • Fijn geschreven verhaal, veel details, veel droge humor, maar een eind dat eigenlijk hartverscheurend en heel terecht is. Geweldig. Ik heb het voor de zekerheid nog maar een keer of twee gelezen. Het blijft mooi.
 • Ik vond het andere verhaal over de hel net even leuker, dus voor mij net niet nummer een, maar wel een verdiende tweede plek op mijn persoonlijke lijstje.
 • De sfeer en de details zijn leuk; Jannes is een overtuigend personage en wat hij doet wordt passend plompverloren en tamelijk aso beschreven. De hel als zo’n ouderwetse kantoorsituatie is leuk bedacht. Het is wel een wat lang uitgesponnen moraal.

2. Vaaltgieren – Tom Thys

 • Van twee jongens die buiten zitten, naar een radio, naar een afgrijselijke moordenaar. Dit verhaal heeft een klein verrassend staartje, wat het zo leuk maakt.
 • Dit is een verhaal dat grenzen opzoekt en daar ook ver voorbij gaat. Dat getuigt van lef van de auteur. Het is zeer beeldend geschreven, waardoor bepaalde dingen echt wel even indruk maken. Melancholisch, naargeestig en ronduit misselijkmakend – en dat bedoel ik als complimenten. Dit verhaal is horror zoals horror hoort te zijn. De nostalgische elementen, zoals het Tetrismuziekje, voegen ook net even weer wat extra’s toe. Gaaf gedaan. Ik hoop dat het verhaal hoog eindigt!
 • Armoede en hopeloosheid. Twee kernwoorden die dit korte horrorverhaal typeren. In een flatgebouw in een achterstandswijk van Antwerpen hebben twee jongens weinig anders dan elkaar. Hun heden is grijs, hun toekomst uitzichtloos en hun verleden gevuld met de herinneringen aan een derde jongen, en hoe die verdween. Thys weet de somberte en kaalheid van het menselijk bestaan in armoede indringend neer te zetten, en slaagt erin – met name in de eerste helft van zijn verhaal – om suspense op te bouwen. Zijn horrorverhaal begint sterk, maar stevent vervolgens te snel op een ontknoping af. Desalniettemin bood het lugubere verhaal een goed geschreven en welkome donkere noot in de verhalenbundel.
 • Eindelijk weer eens een ouderwets goed, goor horrorverhaal. Tom Thys houdt zich niet in en spuugt alles rauw in je nek. Fantastisch, schitterend oog voor zelfs de smerigste details. Ik ga meer van Thys lezen.
 • Kortgeleden noemde ik Tom Thys met een knipoog dé horrorgrootmeester van de Lage Landen. Wat mij betreft kan die knipoog weg. Het doeltreffendste verhaal uit de bundel. Geen woord te veel. Geen woord te weinig. Sterk proza. Bij de gruwelmomenten wordt geen blad voor de mond genomen – zoals het hoort in horror – maar ze zijn alle zinvol en nergens uit op sensatielust. Horror zoals het moet zijn (en dat terwijl ik niet noodzakelijkerwijs van horror houd – geloof het of niet).
 • Ik kreeg als ervaren horrorlezer alsnog een unheimisch gevoel tijdens het lezen.

 

Nummers 4 en 5. Nou ja, eigenlijk twee nummers 4:

4. De beste bedoelingen – Wouter van Gorp

 • Het tweede verhaal in deze bundel dat zich in de hel afspeelt. Je leeft met Balthamon mee als hij het juiste wil doen, ook al is pas helemaal aan het einde duidelijk wat het juiste precies is en wat het inhoudt.
 • Na lang wikken en wegen gaat mijn derde plaats naar dit verhaal. Waarom? Omdat er humor in zit die werkt. Humor overbrengen in het geschreven woord blijft een lastige zaak, maar Wouter weet er raad mee, zonder dat het ergens in ‘kijk mij eens grappig zijn’ verzandt. Al lezer ga je mee in de wederwaardigheden van de knullige hoofdpersoon – een soort Homer Simpson in duivelsvorm. Ook knap dat een verhaal dat zich in de Hel afspeelt niet compleet is doorwrocht met clichés.
 • Een lang verhaal, maar goed geschreven, met vaart, interessante personages die niets ‘duivels’ vreemd is. Beviel me goed, dus top 3. Net iets minder dan het andere verhaal dat zich in de hel afspeelt, maar het ontliep elkaar niet veel.
 • Knap, rustig en boeiend opgebouwd verhaal. De protagonist overtuigt, al wordt verder weinig over hem vertelt; het zit hem in hoe hij denkt en praat. De Hel is mooi vormgegeven, en regelmatig erg leuk en over-the-top. Het blijkt dan een moraliserend verhaal te worden, maar dat ligt er nergens te dik op. De ontknoping past goed in wat er al verteld is. Goed tempo, goede dosering. Mooie stijl. Geslaagd verhaal.

4. Fluxloos – Mike Jansen

 • Het beste verhaal van de bundel, derde bij Fantastels, maar dat had best hoger gekund. Jansen schetst een bizarre wereld waarin mensen zwakke poppetjes zijn. De vrouwelijke hoofdpersoon zoekt een manier om de wereld weer bewoonbaar te maken voor mensen zodat ze hun beschutte enclaves kunnen verlaten. Ze komt op het spoor van een apparaat dat de wereld kan zuiveren van nanomachines en vecht zich een weg door verschillende uitdagingen om uiteindelijk voor een moeilijke keus te worden gesteld. Het einde is mooi en verwijst naar het begin.
 • Fluxloos van Mike Jansen. Wat een geweldig verhaal, vol met actie, een queeste, een interessante hoofdpersoon in een dodelijke wereld, die ten onder is gegaan aan de eigen overmoed van de mensheid. Het lijkt allemaal troosteloos en depressief, maar het einde gaf me een dosis hoop mee waardoor ik moest glimlachen. Goed gedaan. Mooie referenties naar de 80-ers ook.
 • Dit verhaal maakte indruk door het intrigerende, mogelijke toekomstbeeld en het mooie, onverwachte einde.
 • Het verhaal met de rijkste wereld uit de hele bundel, al is dit deels appels met peren vergelijken, aangezien dit ook een van de langere verhalen is. Dus: meer ruimte om uit te wijden. Toch fijn dat de vertelling nergens in onnodige tierlantijnen verzandt (iets waar veel fantasy zich schuldig aan maakt). (Meer is niet altijd beter.) Actueel thema zonder een moment belerend te worden (erg belangrijk wat mij betreft). Sterke, geloofwaardige hoofdpersoon. Intelligent plot met een mooie wending op het eind.
 • In dit post-apocalyptische verhaal gaat een jonge reiziger op een vliegende fiets op zoek naar de sleutel tot het verval van de mensheid – een gebeurtenis die de Wildering genoemd wordt, en die ervoor heeft gezorgd dat de mensheid op kleine eilandjes moet zien uit te houden tegen optrekkende golven nanotechnologie. Op haar tocht van het eiland Hilversum naar het instituut in Dresden ziet de reiziger hoe de natuur is overwoekerd door organismen – als dat het juiste woord is – van nanotechnologie. Hoe steden worden verzwolgen en mensen geassimileerd. Desolatie en schoonheid gaan hand in hand in de wereld die Jansen in dit korte verhaal neerzet, en langzaam maar zeker komt het besef dat de wereld niet vergaan, slechts veranderd is. En dat zelfs de mens daar misschien nog een plaats in mag hebben.

En hier zijn de nummers 6 en 7:

6. Heidelberg, mon amour – Jaap Boekestein en Tais Teng

 • “Heidelberg” weet de lezer te pakken vanaf het eerste moment, ondanks het feit dat de premisse pas later duidelijk wordt en je in het begin nog zoekende bent naar wat er gaande is. De personages zijn goed uitgewerkt en kennen diepgang, en het verhaal weet effectiviteit en vermakelijkheid uitstekend te combineren, bijvoorbeeld door het gebruik van de “Royalty Watch” om de lezer aan het begin van ieder fragment in de juiste tijd te plaatsen. Thematisch is het een sterk verhaal. Peuter zoveel mogelijk aan variabelen, maar uiteindelijk zal een relatie die voorbestemd is, toch echt voorbestemd blijven. Mooi gespiegeld door een relatie die voorbestemd blijkt door de introductie van juist dat knoeien met tijdlijnen.
 • Een heel bijzonder verhaal, mijn absolute favoriet van deze bundel.
 • Van de drie tijdreisverhalen in deze bundel, die overigens allemaal anders zijn, was deze toch wel het meest verrassend. Erg mooi verteld.
 • Weergaloos tijdreisverhaal van Boekestein en Teng, bijna mijn nummer 2. Net derde geworden vanwege grotere diepgang van mijn nummer 2, Fluxloos.

7. De vrouw van een halve eeuw – Anaid Haen

 • Een best klassiek (misschien zelfs cliché) idee, maar door een uitstekend standpunt en goeie opbouw, vind ik het toch een fris verhaal en een interessante visie op wat misschien dichter is dan mensen denken.
 • Overtuigend, mooi langzaam opgebouwd, met steeds meer doorkijkjes naar wat er nog méér al is vervangen. Confronterend, ondanks de humor.
 • Men neme een boot, strippe de planken, bevestige nieuwe, vervange de zeilen, verwissele de kabels en plaatse een plaatsvervangende mast (en bezige de aanvoegende wijze teveel): is deze boot, nadat ieder onderdeel in de loop der tijd vervangen is, nog dezelfde boot te noemen? Nee? En hoe zit het dan met de mens, die na zeven jaar steeds uit nieuwe cellen bestaat? Anaïd Haen verkent dit vraagstuk. “De Vrouw van een halve eeuw” is effectief geschreven en raakt de menselijkheid efficiënt kwijt.

 

We gaan door met nummers 8 en 9:

8. Kielzog – Maarten Luikhoven

 • Klassieke sciencefiction zoals ik die graag mag lezen, deed me een beetje aan Iain Banks denken qua schaal en filosofische insteek. Banks vind ik nog steeds beter, maar dit was een prima verhaal.
 • Ik houd van filosofische vraagstukken en dit verhaal bevat een paar mooie vragen waarover ik heb kunnen nadenken. Daarnaast is het lekker groots opgezet en geeft het ruimte voor meer verhalen.
 • Wow, wat een verhaal. Ondanks de wat verhalende vorm een genot om te lezen. Niet vaak dat ik zoiets van een Nederlandse schrijver heb gelezen.

9. Rassenhaat in vijf gangen – Tijs de Jong

 • Rassenhaat in vijf gangen leest lekker door duidelijke taal, intrigerende karakters en sfeer. Proeft naar meer ondanks sterk einde.
 • Sterk concept, mooi verteld. Ik vroeg me alleen af of er nog iets met die likani en ursulai ging gebeuren. Enige wat nog vragen openliet, voor de rest geweldig.

De nummers 10 en 11:

10. Vergeten getallen in een ver verleden – Jorrit de Klerk

 • En waarom verdient dit verhaal wat mij betreft niet brons, niet zilver, maar goud? (Klik HIER voor het uitgebreide commentaar.)
 • Na een paar keer heen en weer springen in de tekst zag ik pas hoe slim dit verhaal in elkaar zit. Een mooie prestatie.

11. Lirander van Windmare – Tais Teng

 • Een verhaal speciaal als tribute voor Jack Vance geschreven, en dat merk je er snel aan. Als grote Vance fan vind ik dit verhaal bijna naadloos aansluiten bij het werk van Vance zelf.
 • Fantasierijk, bombastisch, humoristisch en oprecht: met deze woorden zou ik “Lirander van Windmare” willen omschrijven. Desalniettemin heb ik van dit verhaal van één van Nederlands grootmeesters der genre genoten. Misschien nog wel het beste effect dat Tais Teng met een Vance-hommage had kunnen bereiken: het smaakt naar meer Jack Vance.

De volgende uitslagen, ook maar even twee, dan komen we ergens in de buurt van de nummer 1 zo tegen het komend weekend:

12. Jack Schlimazlnik – Het Gelukkige Land

 • Dit was een van de verhalen die mij persoonlijk het meest aan het denken heeft gezet, en daarom verdient dit verhaal een plekje in mijn top 3. De wereldbouw is indrukwekkend. Het is een verhaal dat op zeer originele manier de hedendaagse problematiek behandelt rondom de urgentie van duurzame alternatieven. Dat juist plastic in deze wereld als betaalmiddel is ingezet, is erg leuk gevonden. Kortom: origineel, intrigerend en iets dat je wel even aan het denken weet te zetten. Ook dit is een verhaal waarvan ik hoop dat het een hoge eindnotering zal behalen.
 • Ik had het gevoel dat er veel meer diepte in dit verhaal zat dan op het eerste gezicht duidelijk werd. Dus maar een tweede keer gelezen. Meer gezien, maar nog steeds dat gevoel. Dus het wordt nog wel een keer lezen. Of twee, of drie. Diepgang dus, met elke keer lezen meer ontdekken.

13. Onzekere Anna – Joost Uitdehaag

 • Wat een verhaal, zit er helemaal in.
 • De opbouw is perfect Je kan je helemaal met haar identificeren. Je voelt dat er wat fouts aan gaat komen maar weet nog niet hoe of wat. En aan het einde heb je toch iets van: yes, meid, goed zo! Topper.
 • Met plezier gelezen. Vond het moeilijk te kiezen, veel goede verhalen, dit beviel me toch goed genoeg voor een derde plek.

We beginnen met twee uitslagen, namelijk de twee nummers 14. Bij elk verhaal enkele opmerkingen van de lezers:

14. Frank Roger – De patch

 • Erg goed, maar behoorlijk akelig verhaal.
 • Ik vond het verhaal van Frank Roger pakkend. Het gaf me veel stof tot nadenken.

14. Sander de Leeuw – Iets over slapende draken en wekken

 • Wonderlijke combinatie van een aardig, origineel uitgangspunt en een goede verhaalopbouw met terzake doende en sprekende details op het juiste moment.
 • Ik heb me kostelijk vermaakt met dit verhaal. Het rolde van de ene in de andere grap. Er is al te weinig humor in de fantasy, dus leuk!

 

Bundel Selectie

In de maand juli zijn 62 verhalen gelezen door tenminste 8 juryleden elk. Die score hebben jullie kunnen volgen in de onderstaande lijst (Zie onder Longlist lezen) In de loop van zondag 29 juli maken we de topverhalen bekend en weten we wie er zometeen in de derde editie van EdgeZero zal verschijnen. Even de uitgangspunten voor de bundelselectie: 15-20 auteurs, tussen 90.000 en 100.000 woorden. Bij gelijke score van verhalen tussen de 90.000 en 100.000 woorden, kiezen we voor het verhaal dat ons het beste tussen die aantallen woorden houdt. Verhalen in groen komen in de bundel, in geel geeft aan dat een auteur al in de bundel staat met een verhaal. In grijs, beginnend vanaf de laatste plaats, verhalen die niet in aanmerking voor de bundel kwamen.

Plaats #verhaalnr Titel (herkomst) Auteur #Woorden – #Bundeltotaal
1 #004 Fluxloos (3de Fantastels 2017) Mike Jansen 9665 – 9665
2 #018 Brunhilde en Drimmelin (21ste Trek Sagae 2017) Mike Jansen nvt
3 #135 De vrouw van een halve eeuw (3de Trek Sage 2017) Anaïd Haen 3957 – 13622
4 #016 De brokkelende tanden van de eeuwigheid (160ste Harland Awards 2017) Mike Jansen nvt
5 #026 Heidelberg, mon amour (Fantastische Vertellingen) Jaap Boekestein & Tais Teng 6574 – 20196
5 #021 Het genesis ei (27ste Harland Awards 2017) Mike Jansen nvt
7 #116 De beste bedoelingen (5de Harland Awards 2017) Wouter van Gorp 10829 – 31025
8 #123 Vaaltgieren (42ste Fantastels 2017) Tom Thys 8800 – 39825
8 #091 Onzekere Anna (3de Harland Awards 2017) Joost Uitdehaag 6437 – 46262
10 #007 Phaeton in reprise (Wonderwaan) Mike Jansen nvt
11 #102 Het Gelukkige Land (10de Fantastels 2017) Jack Schlimazlnik 9185 – 55447
11 #143 Iets over slapende draken en wekken (15de Harland Awards 2017) Sander de Leeuw 5050 – 60497
11 #068 Rassenhaat in vijf gangen (1ste Fantastels 2017) Tijs de Jong 7377 – 67874
14 #017 Chrysalesque (Fantastische Vertellingen) Mike Jansen nvt
15 #001 Het verhaal van Mynheer Reinaerde en de gestolen staarten (Wonderwaan) Jaap Boekestein & Tais Teng nvt
15 #038 De patch (Ganymedes 17) Frank Roger 2941 – 70815
17 #019 Anna (26ste Trek Sagae 2017) Mike Jansen nvt
17 #071 Fragmenten (4de Fantastels 2017) Sophia Drenth 4603 – 75418
19 #050 Tegenpolen (Fantastische Vertellingen) Debby Willems 9854 – 85272
19 #005 Het quotientvirus (29ste Fantastels) Mike Jansen nvt
21 #011 Eersteling (21ste Trek Sagae) Mike Jansen nvt
22 #134 Oma in de wielen gereden (1ste Trek Sagae 2017) Anaïd Haen nvt
23 #027 Kielzog (1ste Sweekstars 2017 NL ScienceFiction) Maarten Luikhoven 3408 – 88680
24 #108 Moegestreden strand (16de Trek Sagae 2017) Wouter van Gorp nvt
25 #138 De dood onderzocht (53ste Trek Sagae 2017) Anaïd Haen nvt
26 #131 Vergeten getallen in een ver verleden (Fantastische Vertellingen) Jorrit de Klerk 8100 – 96780
27 #136 Van verdwijningen, waarnemingen en andere brandende kwesties (6de Trek Sagae 2017) Anaïd Haen nvt
27 #015 De dwaler (26ste Trek Sagae 2017) Mike Jansen nvt
27 #030 Lirander van Windmare, een Stervende Aarde verhaal (Wereldbedenkers) Tais Teng 3282 – 100062
30 #013
30 #115
30 #144
30 #140
34 #105
35 #100
35 #012
35 #078
38 #109
38 #139
38 #002
38 #029
38 #028
43 #020
44 #150
45 #048
46 #106
47 #006
48 #031
48 #070
48 #152
51 #044
51 #045
51 #074
54 #041
55 #114
55 #046
55 #104
58 #148
59 #087
60 #054
61 #039
62 #146

Longlist lezen

De jury is driftig aan het lezen en dat betekent dat de eerste uitslagen beschikbaar komen. In voorgaande edities maakten we een shortlist waaruit een selectie werd gemaakt, maar eigenlijk is de selectie vijwel gelijk aan de shortlist. Dus in deze editie komt er geen ‘shortlist’ en ‘niet shortlist’. Er zijn uitslagen en die vormen uiteindelijk de selectie voor de bundel. Dat betekent dat langzamerhand de uitslagen geplaatst worden. Dat doen we nog steeds anoniem, dus er komt alleen een nummer met een uiteindelijke score te staan. Deze score is gebaseerd op de meningen van 8 juryleden die gezamenlijk 16 punten per verhaal te vergeven hebben. Zodra alle verhalen gelezen zijn, gaan we van de nummer 1 tm de nummer laatst (wie dat dan ook gaat worden) onthullen wie er in de bundel komen. Hieronder kunnen jullie de uitslagen volgen:

#004 – 13.86667
#018 – 13.80000
#135 – 13.60000
#016 – 13.06667
#026 – 13.00000
#021 – 13.00000
#116 – 12.73333
#091 – 12.26667
#123 – 12.26667
#007 – 12.00000
#102 – 11.93333
#143 – 11.93333
#068 – 11.93333
#017 – 11.86667
#001 – 11.86667
#038 – 11.80000
#019 – 11.66667
#071 – 11.66667
#050 – 11.60000
#005 – 11.60000
#011 – 11.46667
#134 – 11.26667
#027 – 11.06667
#108 – 10.80000
#138 – 10.73333
#131 – 10.60000
#013 – 10.53333
#030 – 10.53333
#015 – 10.53333
#136 – 10.53333
#144 – 10.46667
#115 – 10.46667
#140 – 10.46667
#105 – 10.20000
#100 – 10.00000
#012 – 10.00000
#078 – 10.00000
#109 – 9.73333
#139 – 9.73333
#002 – 9.73333
#029 – 9.73333
#028 – 9.73333
#020 – 9.66667
#150 – 9.53333
#048 – 9.46667
#106 – 9.40000
#006 – 9.13333
#031 – 9.06667
#070 – 9.06667
#152 – 9.06667
#044 – 9.00000
#045 – 9.00000
#074 – 9.00000
#041 – 8.93333
#114 – 8.86667
#046 – 8.86667
#104 – 8.86667
#148 – 8.66667
#087 – 8.60000
#054 – 8.53333
#039 – 7.40000
#146 – 6.86667


In totaal zijn er nu 155 verhalen beoordeeld. 92 verhalen zijn afgevallen, 63 verhalen hebben de longlist gehaald.

De jury begint nu aan het compleet lezen en beoordelen van de longlist verhalen. De verwachting is dat dit tot eind juli in beslag neemt.

De verhalen die de shortlist halen, komen in aanmerking voor plaatsing in de bundel, waarbij wordt uitgegaan van de hoogste notering per verhaal van een schrijver.

Verhalen die de longlist NIET hebben gehaald:

#003, #009, #010, #014, #022, #023
#024, #025, #032, #033, #034, #035
#036, #037, #040, #042, #043, #047
#049, #051, #052, #053, #055, #056
#057, #058, #059, #060, #061, #062
#063, #064, #065, #066, #067, #069
#072, #073, #075, #076, #077, #079
#080, #081, #082, #083, #084, #085
#086, #088, #089, #090, #092, #093
#094, #095, #096, #097, #098, #099
#101, #103, #107, #110, #111, #112
#113, #117, #118, #119, #120, #121
#122, #124, #125, #126, #127, #128
#129, #130, #132, #133, #137, #141
#142, #145, #147, #149, #151, #153
#154, #155

Verhalen die de longlist WEL hebben gehaald:

#001, #002, #004, #005, #006, #007
#008, #011, #012, #013, #015, #016
#017, #018, #019, #020, #021, #026
#027, #028, #029, #030, #031, #038
#039, #041, #044, #045, #046, #048
#050, #054, #068, #070, #071, #074
#078, #087, #091, #100, #102, #104
#105, #106, #108, #109, #114, #115
#116, #123, #131, #134, #135, #136
#138, #139, #140, #143, #144, #146
#148, #150, #152